(studie Metabolic Health and the Menopause, The ZOE PREDICT study, nov, 2022)
De menopauze treedt op als de vrouw niet meer menstrueert gedurende 12 maanden en geeft het einde van de vruchtbare periode aan, meestal tussen de 45 en 55 jaar. Dit wordt veroorzaakt door de verminderde productie van oestrogeen en progesteron. Deze verminderde hormoonproductie heeft effect op veel biologische systemen nl fysiek, metabool, gewicht, bot- en spierstelsel, huid, onze hersenen, gynaecologisch systeem en mentale gezondheid.
Doordat de oestrogeen niveaus dalen krijgen we een andere verhouding tussen de hoeveel oestrogeen en testosteron. Er ontstaat een relatief verhoogd testosteronniveau in vergelijking met onze hormonale toestand in de actieve fase. Dit veroorzaakt verhoogde vetopslag t.h.v de buik en buikorganen en het vetweefsel wordt gestimuleerd om meer vet op te slaan. Hierdoor krijgen we een gewichtstoename en vetopslag die dan terug invloed heeft op ons vetprofiel in het bloed: verhoogde totale cholesterol, LDL cholesterol en apolipoproteïne B waardoor er meer kans ontstaat voor cardiovasculair problemen.
Studies tonen aan dat postmenopauzale vrouwen verhoogde suiker- en vetniveaus hebben voor en na de maaltijd en verhoogde ontstekingswaarden vergeleken met premenopauzale vrouwen. Deze zijn gekend als risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen.
Eén van de meest voorkomende problemen tijdens menopauze zijn de opvliegers. Dit komt zowel overdag als ’s nachts voor en dit bij 80 % van de vrouwen. Deze kunnen een heftige impact hebben op slaap, gemoed en cognitieve functies.
Sterke pieken en dalen van suiker in ons bloed kan leiden tot insuline resistentie (het minder gevoelig zijn van onze cellen voor insuline waardoor de suikerwaarden in ons bloed stijgen) en kan oorzaak zijn van opvliegers en nachtelijk zweten. Het houden van de glucose en insuline binnen de gezonde waarden verbeterd de insuline-gevoeligheid en kan zo een effectieve strategie zijn om opvliegers te verminderen. Dit kan bekomen worden door dieet aanpassingen (veel groeten, fruit, vlees, vis en volwaardige granen), regelmatig bewegen en het gebruik van supplementen die helpen de bloedsuikerniveaus te stabiliseren en een gezonde insuline respons ondersteunen. Bijkomend voordeel is dat ook het cardiovasculair risico daalt.
Comments